Wie is Stefan Vlaminckx?

introductie

Over jezelf iets schrijven doet een beetje vreemd aan. Maar omdat ik werk doe dat heel erg persoonlijk is, en erg ver doordringt in het privédomein van een persoon, vind ik dat ik ook wat over mezelf moet vertellen.

Ik neem je mee, eerst terug naar vroeger, via mijn pad naar waar ik nu sta.

Ik ben van mei 1972, op moment van schrijven dus 46 jaar.

Mijn start was slecht. Ondergewicht, want roken en drinken tijdens de zwangerschap was toen nog heel normaal, in een gezin met een gewelddadige vader, en een psychisch kwetsbare moeder.

Na anderhalf jaar zijn mijn ouders gescheiden, mijn broer en ik bleven bij moeder.

Verleden

Vanaf mijn vierde jaar ben ik seksueel misbruikt, en mishandeld waardoor ik de trauma’s heb opgelopen waardoor ik gevormd ben. Ik kan niet tegen onrecht, mensen die niet geholpen worden en heb dan ook een groot rechtvaardigheidsgevoel en, vooral door de opvoeding van mijn moeder, een groot geweten. Over het misbruik wil ik verder niets kwijt omdat ik sinds kort de mening ben toegedaan dat niemand wat aan dat verhaal heeft. Ik wordt op dit moment behandeld voor mijn trauma’s. Nu pas, omdat ik pas recentelijk goed gediagnosticeerd ben en deze behandelaar het wel aandurft en ik er eigenlijk ook nu pas klaar voor ben.

Jarenlang heb ik een regime van gesprekken en medicatie genoten van de plaatselijke ggz. Daar was ik in 2009 helemaal klaar mee, want ik lag alleen nog maar op de bank, mijn huwelijk was na 15 jaar naar de klote en ik wist een ding zeker: Klaar ermee!

2012, een goede vriend kwam mij om hulp vragen

In 2012 kwam een goede vriend mij om hulp vragen, want hij had een flinke drugsverslaving opgebouwd en daardoor lag zijn hele leven in puin. Doordat ik weer een taak had, bloeide ik op en is mijn herstel begonnen. Met horten en stoten gingen drank en drugs als zelfmedicatie aan de kant, en groeide ik in mijn nieuwe rol.

We hebben een faillissement weten te voorkomen, executie weten uit te stellen, en langzaamaan stapje voor stapje zijn situatie weten te verbeteren.

Leren werken in het sociaal domein

Ik leerde werken in het sociaal domein, dus met gemeenten en instanties. Procederen tegen wanbetalers, onderhandelen met schuldeisers en bemiddelen in een scheiding. Ook leerde ik dat de mens vooral bezig is met zijn eigen belang, en dat ver weet door te voeren. Want ook in het werk kijken de meeste mensen uitsluitend vanuit het eigen belang, zelfs als hun taak is anderen te helpen. Dat is een natuurlijk iets, alleen vreemd voor mij omdat ik vanwege een lage eigenwaarde lang andermans belang belangrijker vond als dat van mijzelf. Dat heb ik de afgelopen zeven jaar wel afgeleerd.

Competenties verzamelen

Toen ik langzaamaan wat competenties begon te verzamelen, lees: ik leerde snel zaken bij, en dat een beetje bekend werd, begon er langzaam een praktijk te ontstaan in maatschappelijke hulpverlening. Had je een probleem, of snapte je iets niet, dan moest je bij Steef langs want die hielp je wel. Zo deed ik snel veel ervaring op in het werken met mensen die net als ik een psychische kwetsbaarheid hebben. Psychotisch, licht verstandelijk beperkt, borderliner of depressief en aan de alcohol, ik ben ze allemaal wel een keer tegen gekomen. Oud en dement ook trouwens. Daar mocht ik de entertainer voor zijn. Een jaar lang gedaan, hartstikke leuk om te doen.

Van alles gezien en meegemaakt

Van alles heb ik gezien en meegemaakt. Van een alcoholist, zo vervuild en verwaarloost dat je over de bierblikken heen moest om bij een stoel te komen, tot een gezin met een GHB verslaafde ouder, waar het maar de vraag of er überhaupt voor de kinderen gezorgd werd. Kortom, dikke ellende.

Het heeft ervoor gezorgd dat ik heel open ben naar mijn cliënten over mijn situatie. Mijn cliënten weten alles wat ze willen weten van mij. En dat jij je nergens voor hoeft te schamen als je je verhaal aan mij doet, want ik weet het. Zo gaat het nou eenmaal, en daar heb jij ook niet bewust voor gekozen.

Herstelvisie

Ik hang de herstelvisie aan. Genezing is vaak onmogelijk bij een psychische kwetsbaarheid, maar streven naar het maximale uit jezelf halen is altijd mogelijk. Blijven knokken voor een beter leven is mijn devies.

Ik zet moderne middelen in om dat te bewerkstelligen. Je hebt als cliënt bij mij een app op je telefoon met je eigen dossier, waarin jij ook in kunt werken, ik meet, ook weer met een app geregeld je gemoedstoestand en bevraag je op je functioneren. Ik ken het werk van je bewindvoerder goed en kan redelijk onderhandelen waardoor jij, als ik eenmaal aan de gang ben, rust krijgt en aan jezelf kan gaan werken tijdens het proces van puinruimen en opnieuw opbouwen.

WMO-bg

Om van mijn diensten gebruik te kunnen maken heb je een indicatie WMO-bg nodig. Die vragen we samen aan. Daarvoor hebben we een aantal afspraken samen met je huisarts de gemeente en eventuele andere betrokkenen. Hebben we die eenmaal verkregen dan gaan we bouwen aan jouw nieuwe leven.

Gedraag jij je als een halve zool?

Gedraag jij je als halve zool, dan noem ik jou ook een halve zool. Hou daar rekening mee als je ervoor kiest met mij in zee te gaan. Want ik accepteer absoluut geen agressie in mijn richting. Uitgezonderd een grote bek, want schelden en schreeuwen mag. Zeker in het begin lucht dat je op en geeft het uitting aan jou diepgewortelde gevoel van onrecht dat jou wordt aangedaan. Wel alleen tegen mij. Je omgeving heeft zo snel mogelijk geen last meer van jou, noch van jou fratsen. Want die mensen heb je in de toekomst nog veel te hard nodig. Nog een kleine gevoeligheid van mij: Geen grote bek in mijn bijzijn tegen ouders, kinderen of partners. Als daar een probleem zit praten we, maar schreeuwen we niet.

Ik ga voor 200% achter je staan

Ik ga voor 200% achter je staan, ook als ik vind dat je geen gelijk hebt. Dat doe ik vooral omdat mijn waarheid, niet jouw waarheid hoeft te zijn. En vind ik dat je ongelijk hebt, dan zal ik dat onderbouwen. Wil jij dan toch op de ingeslagen weg door dan zal ik je daarbij helpen. Want je leert het snelst van fouten als je ze ook mag maken. Uiteraard alles binnen de redelijke grenzen van deze maatschappij. Want ik laat je geen fraude plegen of andere overtredingen begaan. Maar ik ben er erg voor jou te laten ondervinden hoe zaken lopen zodat je het in een volgend geval zelf kunt oplossen.

Harde grenzen

Jouw gezondheid, die van je directe omgeving en uiteraard die van mijzelf zijn de harde grenzen. Maar als het gaat zoals het tot nu toe steeds is gegaan, komt vroeg of laat het inzicht dat jij waardevoller bent als dat je misschien zelf denkt, bovendrijven. En dan zijn we op weg naar jouw nieuwe jij. En naar herstel richting een volwaardig, zinvol en prettig leven. Want jij bent het wel waard. Net als dat ik het waard ben om voor te vechten. Dit terwijl ik dat ook jarenlang niet gevonden heb.

Want een ding staat vast: Ik ben geen haar beter als jij. Echt niet. Ik ben alleen een klein beetje van mezelf gaan houden, en dat gun ik jou ook.

Ik wens ons veel succes in de samenwerking, en hoor graag je verhaal.

tot gauw!